BALK: 'Eenduidig advies bij 'niet doorgaan' is lastig te geven'

 

BALK: 'Eenduidig advies bij 'niet doorgaan' is lastig te geven'

Bij BALK komen veel vragen van koorbesturen, dirigenten, zangers en artistiek leiders binnen. 'Kunnen onze repetities nog doorgaan?' 'Wat te doen nu onze uitvoering niet mag plaatsvinden?' 'Moeten we onze dirigent wel of niet doorbetalen?'

 

Helaas is een eenduidig advies over het wel of niet doorgaan van repetities, concerten en andere evenementen lastig te geven. De berichtgeving over het coronavirus kan immers zeer snel veranderen. BALK kan slechts het bekende devies meegeven om de richtlijnen, zoals gecommuniceerd op de website van het RIVM, op te volgen. Die geeft up-to-date informatie over risico's en het overheidsbeleid. Daarnaast is het zaak om zelf logisch na te denken.


Volgens de huidige richtlijnen (13 maart) kunnen repetities tot 100 personen gewoon doorgaan. Mensen met ziekteverschijnselen wordt gevraagd thuis te blijven. Daarbij is het aan het bestuur en de betrokken professionals om een inschatting te maken of er draagvlak is en of er voldoende mensen aanwezig zijn om zinvol te repeteren.

 

Bij het niet doorgaan van repetities adviseren we om de dirigent en andere betrokken professionals voorlopig wel door te betalen en daarbij vervangend werk te laten doen voor de betreffende groep, zoals repertoire uitzoeken of partijen inzingen.


Concerten kunnen in veel gevallen verplaatst worden. Dat is altijd minder kostbaar voor professionals en zaaleigenaren. Maak hierover heldere en passende financiële afspraken met hen en de betrokken vrijwilligers. Wees daarbij duidelijk in je communicatie en benadruk dat het gaat om verplaatsing, en niet om annulering.

 

Links

  • Over de juridische consequenties bij annuleringen, de schade en de omgang met dirigenten heeft onze collegabond KNMO, de muziekkoepel voor instrumentale amateurmuziek in Nederland, deze memo (PDF) opgesteld. De inhoud daarvan is eveneens van toepassing op de koorwereld.
  • Daarnaast heeft het Veiligheidsberaad een (bestuurlijk) afwegingskader (PDF) opgesteld voor de organisatie van evenementen in relatie met het COVID-19-virus.
  • Of kijk eens op deze Engelstalige verhandeling bij het niet doorgaan van kooruitvoeringen.

 

 

 

 

 

 

 

 


(Publicatiedatum: 13-03-2020)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: