Zang Pur Sang - 60 jaar lichte koormuziek in Nederland

 

Zang Pur Sang - 60 jaar lichte koormuziek in Nederland

Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland. Dat is de titel van een boek dat op 15 oktober tijdens het BALK TOPfestival wordt gepresenteerd. Auteurs Thomas Hessels en Harm Peter Smilde schetsen daarin hoe lichte koormuziek zich sinds begin jaren zestig ontwikkelde tot een genre van formaat in de Nederlandse koorwereld.

 

Iedere beoefenaar én liefhebber kan met dit boek – een uitgave van ZING Magazine in samenwerking met BALK – lezen in welke traditie het genre staat. Dat wil zeggen: Hessels en Smilde beschrijven de zanggroepen die ‘moderne muziek’ zingen, met jazz, close harmony en pop als basis. Als ook andere ‘lichte’ stromingen als barbershop, musical, shanty, wereldmuziek, hiphop en gospel waren meegenomen, zou het boek simpelweg te dik zijn uitgevallen. Om dezelfde reden hebben de auteurs zich moeten beperken tot een beschrijving van ongeveer 60 zangformaties die – zo denken ze – de ontwikkeling van de lichte koormuziek in Nederland goed representeren en illustreren.

 

Omgekieperde schoenendozen

Thomas Hessels (bestuurslid van BALK en zanger in Juice Vocal Band) begon met dit project na zijn pensionering. Uit ‘omgekieperde schoenendozen’, krantenartikelen, programmaboekjes, bijna vergeten lp’s en televisiebeelden haalde hij enorm veel naar boven. Dat vulde hij aan met tientallen gesprekken met dirigenten en andere sleutelfiguren uit de lichte koormuziek. Samen met journalist en auteur Harm Peter Smilde is dit materiaal vervolgens omgesmeed tot een boeiend verhaal.

 

Feest van samen zingen

Het resultaat is een prachtig koffietafelboek. Het brengt de ontwikkeling van de lichte koormuziek helder en chronologisch in beeld, aan de hand van vijf tijdvakken en een afzonderlijk hoofdstuk over popkoren. Van een handvol groepen in de jaren zestig tot de honderden gezelschappen van nu. Met een beschrijving van de rijkdom en het feest van het samen zingen door de jaren heen. Met behulp van QR-codes kan de lezer elke groep direct oproepen in beeld en geluid op het scherm van smartphone, tablet of televisie (leven het streamen!). Bovendien wordt voor elk tijdvak de evolutie van de arrangementen belicht met tekstbijdragen van dirigent/arrangeur Ruben Smits.

 

Verhalen en anekdotes

Je kunt het boek lezen, maar het is ook heerlijk grasduinen door specifieke vocal groups, koorfestivals en de ontwikkeling van BALK sinds 1999, mede aan de hand van historische foto’s, verhalen en levendige anekdotes. Natuurlijk besteedt het boek aandacht aan de professionele ‘usual suspects’ zoals The Deep River Quartet, The Star Sisters, Montezuma’s Revenge en – in deze tijd – OG3NE. Maar het boek geeft vooral ruim baan aan al die groepen die de amateurzang in Nederland hebben gemaakt tot wat deze nu is. Van de Modern Vocal Group Zwolle – waarmee het in 1962 allemaal begon – tot de koren van nu, zoals Dekoor Close Harmony, The BasZment en MAZE Voices.

 

Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland (ISBN: 978-94-6154-900-6) telt 191 pagina’s en is voor het eerst te koop tijdens het BALK TOPfestival op 15 oktober in De Doelen in Rotterdam. Houd ZING Magazine en de BALK-kanalen in de gaten voor komende lezersaanbiedingen en kortingsacties. Of mail voor voorintekening naar lezersaanbieding@zingmagazine.nl.

 


(Publicatiedatum: 08-09-2022)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: