Online korenfestival BALK Vocaal Digitaal maakt veel emoties los

 

Online korenfestival BALK Vocaal Digitaal maakt veel emoties los

Ik heb de tranen in mijn ogen • Kippenvel • Ik heb dit zo gemist • Wat is ditEmily van Orsouw en Sander Gieling presenteerden Vocaal Digitaal fantastisch • Ik hoop dat mijn koor ook kijkt • Zo goed georganiseerd • Complimenten voor de techniek • Hier word ik blij van • Dit komt binnen, zeg! • Kan er iemand tissues bezorgen?

 

Het is maar een kleine greep uit de enorme stroom van reacties die binnenliep tijdens de livestream van BALK Festival Vocaal Digitaal. Het eerste online korenfestival van Nederland was zondagmiddag 21 maart te zien via YouTube. Het maakte erg veel emoties los onder de 800 kijkers, veelal zangers die al bijna een jaar lang niet fysiek samen kunnen zingen met hun koor. De verbazing over de geluidskwaliteit was groot: geen gehakkel, gehaper of vertragingen maar prachtige samenzang die iedereen naar het puntje van de stoel trok.

 

Jamulus

Vocaal Digitaal vond plaats onder de vlag van korenbond BALK en werd technisch begeleid door de internationale vrijwilligersorganisatie WorldJam. Voor de zang werd gebruik gemaakt van Jamulus, een internetprogramma dat online samen zingen echt mogelijk maakt. Initiatiefnemers waren de dirigenten Jurriaan Grootes, Petra Limon en zanger/technicus Paul Sijben, die al maanden ervaring hebben met Jamulus en het gebruik ervan zoveel mogelijk willen stimuleren.

 

Digitale hemel

In een uur en drie kwartier kwamen tien zanggroepen voorbij in Vocaal Digitaal,Steampunk van High Hopes vaak ook met een passende achtergrond die het beeld van de huiskamer of kantoor, verving. Openingsact was Tulips from Ikea, een Nederlands-Zweeds kwartet dat internationaal furore maakt met online uitvoeringen via Jamulus. Daarna zongen 8 groepen de sterren van de digitale hemel: Vocal Group Vocadoca, @Noon, Close Singers Ensemble, Popkoor Future, High Hopes, Popkoor Utrecht/Theaterkoor Bon Ton, Leeuwenhart en Jongerenkoor Jokolo. Meestal werd er a cappella gezongen, soms ook met muzikale begeleiding. Genres liepen uiteen van pop tot steampunk en van gospel tot Nederlandstalig.

Het festival, dat werd gepresenteerd door Emily van Orsouw en Sander Gieling, eindigde met een verrassingsoptreden van Diri-Jam, een gelegenheidskoor met zo’n 40 dirigenten, dit keer dus zélf zingend. Ze brachten een humoristische knipoog naar Claudia de Breij met ‘Mag ik dan op jouw server’, met een verwijzing naar de techniek achter Jamulus.

 

Dolgelukkig

Petra Limon zat een half uurtje na afloop van de livestream nog te stuiteren vanJongerenkoor Jokolo uit Nijmegen dat veel indruk maakte alle loftuitingen waarmee de organisatie werd overladen. “Oh, wat is dit goed verlopen, zeg. Je bent vooraf natuurlijk toch gespannen: zal het technisch wel allemaal goed gaan? Ja dus. Die mensen van WorldJam zijn fantastisch. Hopelijk komt er snel een vervolg op Vocaal Digitaal.”

 

BALK-directeur Pepijn Lagerwey is ook al dolgelukkig met het festival. “Als BALK proberen we al het hele jaar de moed erin te houden en de Nederlandse koorwereld zoveel mogelijk positieve energie mee te geven. Stippen op de horizon zetten… dat is tijdens corona onze ‘koorbusiness’ geworden. Als we dan zoveel mensen blij kunnen maken met zo’n online festival is dat prachtig. We wilden laten zien en horen wat er mogelijk is met Jamulus. Dit overtrof onze stoutste verwachtingen. Alle lof voor Jurriaan, Petra, Paul en de mensen van WorldJam.”

 

Waarde

BALK hoopt dat meer koren het aandurven om met Jamulus te beginnen. “Natuurlijk gaat er niets boven fysiek samen zingen, maar het programma behoudt zijn waarde, óók als de pandemie voorbij is. Je kunt stempartijen op afstand met elkaar doornemen, deelrepetities houden of samen zingen met mensen in het buitenland. Je moet even door wat technisch gedoe heen om het te installeren. Maar steeds meer koren durven het aan. Dat zegt eigenlijk genoeg”, aldus Pepijn Lagerwey.

 

BALK Festival Vocaal Digitaal is in zijn geheel terug te bekijken op YouTube via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=xqb-rJo6-h8.

 


(Publicatiedatum: 21-03-2021)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: