Eerste online Muziektheater Café voorziet in grote behoefte

 

Eerste online Muziektheater Café voorziet in grote behoefte

‘Topavond.’ ‘Dank, dit voorziet echt in een grote behoefte.’ ‘Heel fijn om gericht met mensen uit de wereld van het muziektheater te kunnen sparren over onze sector in deze moeilijke tijd.’

 

De reacties van de deelnemers aan het eerste online Muziektheater Café, op dinsdagavond 27 oktober, zijn veelzeggend. Op de meeting – een initiatief van BALK, Grand Circle en Stichting Amateur Musical Nederland (SAMN) – kwamen een kleine 80 bezoekers af. Veelal bestuursleden van muziektheatergroepen, maar ook individuele zangers, dansers en ander belangstellenden. Een lach, een traan, zorgen, hoop… alle delen van het gemoed kwamen aan bod.

 

Protocollen

Thomas Hessels, bestuurslid van BALK én van Koornetwerk Nederland – en voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de KNN-protocollen voor koorzingen en amateurmuziektheater – gaf in vogelvlucht allereerst een toelichting op die protocollen en de betekenis ervan.

 

Aanstekelijk enthousiasme

Een belangrijk deel van de avond was gewijd aan het thema waarvoor BALK eerder deze week ook al aandacht vroeg (zie hier): hoe zorg je dat de binding in je groep op peil blijft? Hoe hou je iedereen ‘erbij’? Maar ook: wat te doen tegen ‘Zoom-moeheid’ die leden nogal eens doen afhaken? Michiel Min, voorzitter van musicalvereniging Starlight Boulevard, gaf met aanstekelijk enthousiasme treffende voorbeelden uit de praktijk van zijn eigen groep.

 

Financiële gevolgen van afgelastingen

Grand Circle helpt groepen de juiste musicals te vinden, en begeleidt en adviseert op het gebied van de bijbehorende licenties. Initiatiefnemer Ineke de Geus hield een helder verhaal over de financiële en organisatorische consequenties van het verschuiven en afgelasten van voorstellen. Daarnaast wist ze vele praktische vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over concertante uitvoeringen van ‘losse’ liedjes uit musicals. Ze raadde groepen ook aan om ‘tussenproducties’ te gaan doen: kleinere musicals met relatief weinig aankleding die je dankzij een dubbele cast goed bij je publiek kunt krijgen.

 

Dutch Musical Night

Rogier Havelaar, voorzitter van SAMN dat ook het jaarlijkse gala van de Amateur Musical Awards organiseert, had mooie lichtpunten in de aanbieding. Zo kunnen musicalgroepen vanaf 16 november (de dag waarop het gala zou worden gehouden) een eigen profielpagina aanmaken om nieuwe voorstellingen te promoten. Daarnaast kondigde hij de komst van de Dutch Musical Night aan in december waarop groepen een aantal nummers ten gehore kunnen brengen uit voorstellingen die wel en niet zijn uitgevoerd. Het evenement, online te zien, wordt georganiseerd door Rodenburg Entertainment, Grand Circle en SAMN.

 

Omdat de avond naar veel meer smaakte, komt er zeker een vervolg. In afwachting daarvan kan iedereen die de meeting van 27 oktober niet kon meemaken, alsnog downloaden en bekijken. Dat kan hier. Doe het wel vóór 5 november 2020 want daarna vervalt de link.

 


(Publicatiedatum: 30-10-2020)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: