Kurt Thomas Cursus: 7-15 juli 2017

Komende zomer opent het Utrechts Conservatorium haar deuren voor de 51e editie van de Kurt Thomas Cursus. De Kurt Thomas Cursus biedt zo’n negentig (koor)dirigenten van elk niveau de kans zich gedurende negen dagen te verdiepen en verbreden in hun vak.

 

Kurt Thomas (1904-1973) was een Duitse componist, dirigent en pedagoog. In 1965 werd in Scheveningen de eerste Kurt Thomas Cursus onder zijn leiding georganiseerd. Sindsdien hebben honderden dirigenten – amateur en professionals – deelgenomen aan de cursus. Na vele jaren in Scheveningen en Den Haag is de Kurt Thomas Cursus sinds een aantal jaar neergestreken in Utrecht. HKU Utrechts Conservatorium neemt de organisatie voor haar rekening en zorgt daarmee dat dit belangrijke scholingstraject voor koordirigenten behouden blijft.
De dirigenten worden tijdens de cursus onderverdeeld in verschillende kleine groepen; van amateurzangers die voor het eerst een koor zullen leiden tot ervaren professionals die al voor grote koren en orkesten hebben gestaan. Een groep bevlogen docenten uit binnen- en buitenland begeleidt de cursisten tijdens diverse lessen en workshops.


Naast de gebruikelijke aandacht voor slagtechniek, stemvorming en repetitietechniek is er aandacht voor een zeer divers repertoire. Er wordt gewerkt aan grote klassieke werken, maar ook jazz & popmuziek worden uitgebreid behandelt. Een aparte groep focust zich tijdens de cursus uitsluitend op Gregoriaans repertoire.

Elke groep vormt een klein koor waarmee gedurende de dagen gewerkt kan worden. Deze koren worden ondersteunt door het professionele Kurt Thomas Chamber Choir, diverse kleine ensembles en een groot orkest. Elke avond komen alle cursisten samen om te zingen tijdens het avondkoor. Dit koor wordt geleid door de cursisten uit de hoogste groep en bovendien begeleidt door ‘Utrecht Conservatory Strings’. Dit jaar wordt er o.a. gewerkt aan Vesperae solennes de Confessor’ van Mozart en de Chichester Psalms van Bernstein.

 

De cursus sluit traditiegetrouw af met een feestelijk concert in de prachtige Nicolaïkerk in hartje Utrecht. Het slotconcert van de Kurt Thomas Cursus vindt dit jaar plaats op zaterdag 15 juli en is voor het eerst gratis toegankelijk voor publiek. De Nicolaïkerk biedt een schitterende akoestiek en heeft plaats voor diverse kooropstellingen. Het publiek beweegt zich gedurende het concert mee met de koren die steeds in een andere hoek van de kerk opduiken. Na negen dagen hard werken en samen zingen presenteren de cursisten hun nieuwverworven vaardigheden in een groots, veelzijdig en beweeglijk concert.

 

Meer info en inschrijven: hku.nl/ktc

Vragen? Mail naar: ktc.muziek@hku.nl

 

 

 


(Publicatiedatum: 22-03-2017)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: