Ledenbestand BALK groeit explosief

BALK heeft in het nog prille jaar 2020 te maken met een ware toeloop: liefst 34 groepen, koren en ensembles schreven zich in de eerste twee weken van januari al in als nieuw lid van BALK. Samen vertegenwoordigen die groepen ruim 900 zangers en zangeressen.

 

"We staan hier echt van te kijken, zo'n explosieve toename van het ledenaantal hebben we niet eerder gezien", zegt BALK-directeur Pepijn Lagerwey. "Normaal gesproken melden zich 4 tot 8 nieuwe groepen per maand. Dit is dus heel bijzonder. Fantastisch dat koorzingend Nederland ons zo goed weet te vinden."

 

Een sluitende verklaring voor de run op BALK heeft Lagerwey niet echt. "We hebben vorig jaar wel erg succesvolle regionale BALK-festivals georganiseerd. De kers op de taart was het BALK TOPfestival van 9 november waarop we enorm veel positieve reacties kregen. Tijdens die festivals, waaraan je als BALK-lid met korting kunt deelnemen, staat niet alleen het zingen maar ook de ontmoeting met elkáár centraal. Dan 'zing je rond' als BALK. Bovendien zijn we heel zichtbaar geweest in de sociale media. Uit de statistieken begrepen we al dat de berichten op Facebook en Instagram enorm goed gevolgd zijn. Misschien ligt daar de verklaring. Dat we collectief de afdracht van BUMA-gelden voor onze leden verzorgen, is natuurlijk onze grote kracht. Maar ook onze opleidingen, workshops, voorlichting en onze kennisbank worden heel erg gewaardeerd door onze leden."

 

Hieronder volgt een overzicht van de groepen die zich tot nu toe inschreven als nieuw BALK-lid in 2020.

 

 1. DivAssorti is een vierstemmige vocal group uit Amsterdam. Het koor bestaat DivAssortiuit 19 zangeressen. Geert Bremer begeleidt het koor als pianist/arrangeur.
 2. High Hopes uit Amersfoort is een onderscheidend a cappella sextet met pit dat buiten de gebaande paden wil zingen. Het brengt pop, rock en symfonisch repertoire.
 3. Vocal Center Kids in Utrecht is het eerste van een serie jeugdpopkoren voor kids tussen de 7 en 15 jaar. Samen gaan ze een landelijk netwerk vormen onder de vlag van Vocal Center.
 4. Popkoor Continue uit het Gelderse Horssen bestaat al sinds 1998. Het koor telt 45 leden en repeteert op de dinsdagavond. Dirigent is Youri Gaertner.
 5. Vocal group MIDNIGHT uit Weesp ontstond als mannelijke tegenhanger van vrouwen vocal group NOON. Beide koren hebben twaalf leden (beide namen verwijzen immers naar 'twaalf uur') en beiden staan ze onder leiding van Gerard van Amstel.
 6. De 27 mannen van B.H.C. The College Barbers uit Apeldoorn zingen songs in barbershopstijl die gaan over liefde, vreugde en verdriet in het leven. Soms melancholisch maar meestal heel vrolijk. Dirigent is Jurrien Zaagman.
 7. Ook de 21 mannen van Southern Comfort Barber Mates Eindhoven zingen in barbershopstijl, zowel serieuze als uitbundige uptempo liedjes. Hun MD (musical director) is Hanneke Reijerse.
 8. Female vocal group SONAR uit Amsterdam zingt 4-, 5- of 6-stemmige a Female vocal group SONARcappella pop onder leiding van Sven Keet. Het koor won tijdens het BALK TOPfestival 2019 de 2e klasse bij de middelgrote groepen.
 9. Korale Ensemble voor Vocale Muziek uit het Brabantse Aarle-Rixtel - 27 leden - bestaat sinds september 2011. Het kwam voort uit Kleinkoor Korale en Kalliope. Het koor staat onder leiding van Hans van Zeeland.
 10. De Toekomst van een Verleden is een projectkoor dat op 8, 9 en 10 mei 2020 bijzondere uitvoeringen geeft van het gelijknamige programma in de Theaterkerk in Bemmel in het kader van 75 Jaar Bevrijding. Het koor wordt geleid door Ruben Smits.
 11. Bij Zanggroep AmuZing uit 's-Gravendeel is zingen een feestje. Het koor treedt op tijdens evenementen en om de twee jaar is er een uitvoering waarbij het repertoire gepresenteerd wordt. Dirigent is Ernst-Jan Huising.
 12. Het Zwolse Popkoor HoorHaar, opgericht in 2011, staat onder leiding van Dion Heerema. Het koor telt 27 vrouwen, verdeeld over drie stemgroepen.
 13. Zwingkoor Almelo is een enthousiast vrouwenkoor, onder leiding van dirigente Nienke Kreijkes. Er wordt gezongen in vier stemgroepen. Het koor repeteert op donderdagavond.
 14. Popkoor Expression uit Lelystad heeft 50 leden en zingt voornamelijk Engelstalige en Nederlandstalige songs. Elk seizoen is er een vast basisrepertoire van zo'n 15 nummers. Dirigent is Chantal Kleijheeg.
 15. Vrouwenkoor Typisch uit Enschede wordt geleid door dirigent Jeffrey Bokma en begeleid door pianiste Margreet Wilmer. De 30 dames zingen Engelstalige popsongs en liedjes uit musicals.
 16. Popkoor Wiezz uit Wierden brengt een zeer breed reportoire met pop, Nederlandstalig, rock, (licht) klassiek, musical en filmmuziek. Het koor bestaat sinds september 2011 en wordt geleid door Alex Leenders.
 17. Vocal Easy uit Eemnes is een vrouwenprojectkoor dat in oktober 2015 in het leven werd geroepen door dirigent Deirdre van der Wolk.
 18. Popkoor Koffer uit Utrecht zingt covers van popsongs door de jaren heen. DatPopkoor Koffer gebeurt minimaal vierstemming, zowel a cappella als met muzikale begeleiding (piano en/of gitaar). Marleen Spierings dirigeert.
 19. Da Capo's Popkoor uit Uithoorn zingt geraffineerde koorarrangementen onder begeleiding van piano of een band. De muzikale leiding is in handen van Floor van Erp (dirigent) en Colijn Buis.
 20. Pop & Musical Choir Flevo Rhythm is een dynamisch pop- en musicalkoor uit Emmeloord. Het telt 16 leden die - met een muziekband, a cappella en soms met een pianist - zingen onder leiding van Danny Bloemendaal.
 21. De leden van Trust uit het Groningse Appelscha kennen elkaar van een gospelkoor maar ze zingen nu allerlei mooie liedjes. Ze willen uitgroeien tot een gebalanceerde gemengde groep van 12 zangers en zangeressen. Carola Tavenier-Bolk dirigeert.
 22. Ladies Choir AmaZing Hengelo bestaat twee jaar en groeide in die tijd van 20 naar 40 leden. Het koor onder leiding van Albert van Eldik zingt 4-stemmig poprepertoire.
 23. SarahBande uit Den Haag zingt onder de paraplu van Bloeiende Stem van Sarah Mareels. Het koor wisselt per jaar van project en muziekstijl en telt nu 19 leden.
 24. Popkoor Flash back! in Leidschendam werd opgericht in 1995. 20 leden zingen een gevarieerd repertoire onder leiding van dirigent Hans van Heiningen.
 25. Zanggroep Vocalis uit het Brabantse Haaren bestaat al bijna 28 jaar. 44 dames en heren zingen onder leiding van dirigente Gerrie van Oirschot en onder begeleiding van pianiste Eline van Vroonhoven.
 26. Dameskoor Haarlem Harmonix richt zich op de Engelssprekende gemeenschap in de regio Haarlem. Ze noemen zich een opwindend, informeel koor en het repertoire omvat pop, jazz, show, musical en licht klassiek.
 27. Popkoor Pebbles uit Amersfoort is een gemengd koor met een afwisselend repertoire dat bestaat uit ballads, musical- en popsongs vanaf de jaren '60 jaren tot nu. Edwin Kuurstra dirigeert.
 28. Studio Voices in Utrecht bestaat uit 16 tot 20 zangers. Onder leiding van Ruben Smits gaan ze steeds een creatief proces aan waarin plaats is voor onder meer experimenteren, circle singing, improviseren en vocal painting.

 29. Vrouwenvocaal Switches in Gouda is een klein dameskoor dat switcht tussen verschillende genres: van Brahms tot Billy Joel. Het koor treedt op zonder vaste dirigent.

 30. Bloemenkoor! is een inloopkoor voor de Haagse Bloemenbuurt dat binnenkort 5 jaar bestaat. Omdat er inmiddels een wachtlijst is, start er nu een tweede Bloemenkoor-groep.

 31. De Vechtse Parels zijn 45 vrouwen die elke woensdag driestemmige Nederlandse liedjes zingen in Maarssendorp onder leiding van Carole Kroese.

 32. Popkoor Different Voices uit het Gelderse Gendringen zingt overwegend popmuziek van nu, maar ook van langer geleden. Dat doen ze onder leiding van Belinda Kamps.

 33. Sweelodie uit het Drentse Zweeloo is een enthousiast, popgerelateerd koor dat bestaat uit zo'n 40 zangeressen. Ze zingen meerstemmig in diverse talen. Dirigent Jochem Weggemans verzorgt alle arrangementen en doet ook de pianobegeleiding.

 34. Dameskoor Innovation uit het Brabantse Esch telt 45 leden. Het koor, onder leiding van Jacques Noyons, bestaat 22 jaar en laat zich begeleiden op gitaar en dwarsfluit. Het repertoire varieert van pop tot licht-klassiek.

 


(Publicatiedatum: 17-01-2020)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: